" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση της ΣΠΙΘΑΣ 1ου διαμερίσματος ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ για την παιδεία



Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων σήμερα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η ΣΠΙΘΑ  μας έχει να δηλώσει τα εξής : 
1.     Κατ’αρχάς να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές καλή δύναμη στις σχολές που θα  πάνε και δύναμη στις οικογένειες τους που για μία ακόμα φορά καλούνται να υποστηρίξουν οικονομικά και ηθικά τα παιδιά τους για να κάνουν το αυτονόητο:  να ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ !!!   Κάτι που θα έπρεπε να

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αποκαλυπτικά τα έγγραφα της Αμερικανικής πρεσβείας για την Ελληνική δημοσιογραφία


Αποκαλυπτικά τα έγγραφα της Αμερικανικής πρεσβείας για την Ελληνική δημοσιογραφία
Φιλοαμερικανική πολιτική ασκούν τα Ελληνικά
κανάλια σύμφωνα με το Wikileaks...
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν μέσω του γνωστού wikileaks, προηγούμενων ετών τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην ελληνική δημοσιογραφία κάνοντας και αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις.

Τα τηλεγραφήματα που κατευθύνονταν στην Ουάσινγκτον έχουν δύο διαφορετικούς συγγραφείς και όλα αναφέρονται στην ελληνική δημοσιογραφία με μεγαλύτερη ή μικρότερη λεπτομέρεια.

Το ένα του Ιουλίου του 2006 έχει τίτλο «Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» και είναι το μεγαλύτερο (18 παραγράφων), το δεύτερο του Αυγούστου του 2008 είναι 9 παραγράφων και έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice» ενώ το τελευταίο που αποκάλυψαν τα wikileaks είναι του Οκτωβρίου του 2008 και έχει τίτλο «Ξεκάθαρο το αμερικάνικο μήνυμα στην Ελλάδα μέσα από την εκπομπή «60 minutes», εννοώντας την εκπομπή του δημοσιογράφου Α. Παπαχελά «Οι φάκελοι».

Στο τηλεγράφημα του 2006 αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Σαν παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

Επίσης αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα γνωστή δημοσιογράφος του MEGA ανέφερε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.

Στο δεύτερο έγγραφο που διέρρευσε γίνεται μια αναφορά στο χώρο των free press εξηγώντας τον τρόπο που χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά τα έντυπα αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της.
Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο περιοδικό Lifo και μια συνέντευξη που εκεί «τοποθετήθηκε» του Don Forst (διευθυντής της «Village Voice» ) για ένα συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr

Το τελευταίο σημείωμα της πρεσβείας έχει ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή του «Οι Φάκελοι».
Σύμφωνα με το συντάκτη του τηλεγραφήματος στην εκπομπή που αναφερόταν στην κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.
Γίνεται ειδική αναφορά στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.

Τα πρωτότυπα τηλεγραφήματα μπορούν να διαβαστούν στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://bit.ly/qXojoS

http://bit.ly/oZHQFQ

http://bit.ly/rlQ3g7



Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ναόμι Κλάιν: Όταν η ληστεία κατά τη διάρκεια της μέρας συναντά τη ληστεία της νύχτας

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ναόμι Κλάιν από το Nation με τίτλο Daylight Robbery, Meet Nighttime Robbery
Της Ναόμι Κλάιν
Συνεχίζω να ακούω παραλληλισμούς ανάμεσα στις ταραχές του Λονδίνου και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων – τις σπασμένες βιτρίνες στην Αθήνα ή τα καμένα αυτοκίνητα στο Παρίσι. Και υπάρχουν ομοιότητες, αυτό είναι σίγουρο: μια σπίθα που την ανάβει η αστυνομική βία, μια γενιά που νιώθει παραμελημένη.
Ναι αλλά αυτά τα γεγονότα σημαδεύτηκαν από τις μαζικές καταστροφές ∙ οι λεηλασίες ήταν ήσσονος σημασίας. Υπήρξαν άλλωστε τα τελευταία χρόνια κι άλλες μαζικές λεηλασίες, και μάλλον πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτές. Υπήρξε η Βαγδάτη αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ – ένα παραλήρημα εμπρησμών και λεηλασίας που ερήμωσε βιβλιοθήκες και μουσεία. Τότε χτυπήθηκαν επίσης τα εργοστάσια. Το 2004 επισκέφθηκα ένα εργοστάσιο που κάποτε έφτιαχνε ψυγεία. Οι εργάτες του αφού είχαν αφαιρέσει καθετί που είχε αξία, μετά το έκαψαν ολοσχερώς, σε σημείο που η αποθήκη του εργοστασίου να μοιάζει με γλυπτό από λιωμένο μέταλλο.
Τότε όμως το γεγονός καλύφθηκε στην τρέχουσα ειδησεογραφία ως μια άκρως πολιτική πράξη. Είπαν ότι αυτά γίνονται όταν

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Συνέντευξη του 'Εντγκαρ Πόνσε στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

Πρώην Πρόεδρος των συνδικάτων του Ισημερινού και πρώην ηγετικό στέλεχος του ΚΚ, ο 'Eντγκαρ Πόνσε επελέγη από τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα για τη θέση του Πρέσβη στην Κούβα, που θεωρείται μια από τις πλέον, αν όχι η πιο σημαντική της διπλωματίας των λατινοαμερικανικών κρατών. Η πρώτη ερώτηση που τούκανα, συναντώντας τον στην Αβάνα, ήταν τι γίνεται στον Ισημερινό. Η απάντηση διήρκεσε ένα δίωρο και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα, ώστε να μεταφέρω τα κύρια σημεία της στους αναγνώστες των Επικαίρων.


Ο διορισμός του Ραφαέλ Κορέα, το 2005, στη θέση του Υπουργού Οικονομικών του Ισημερινού από τον Πρόεδρο Παλάσιο δεν προμήνυε κάτι το συγκλονιστικό. Κανείς δεν περίμενε από τον νέο Υπουργό να κάνει κάτι ριζικά διαφορετικό από τους προκατόχους του. 'Aντε μερικές δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου, μερικές διακοσμητικές αλλαγές και στο τέλος όλα τα ίδια μένουν. Η πολιτική ως απάτη δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα.

Ο νέος Υπουργός όμως άρχισε να κάνει και να λέει αναπάντεχα πράγματα. Διακήρυξε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ένα βαθύ οικονομικό μετασχηματισμό, προϋπόθεση για τον οποίο ήταν ο Ισημερινός πρώτα να αποφασίζει τις δικές του ανάγκες και μετά να αποπληρώνει το εξωτερικό του χρέος. Σταμάτησε επίσης το σύστημα προκαταβολικής διαβούλευσης με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. (Πήρε δηλαδή τον ακριβώς αντίστροφo δρόμο από αυτόν, τον καταστροφικό και προδοτικό εν τέλει, που πήραμε εμείς το 2010).

"Ριζοσπαστική" δεν ήταν όμως μόνο η πρόταση του Κορέα, ήταν και η ίδια του η παρουσία. Πρώτον, ήξερε γιατί μίλαγε. Η οικονομική του πρόταση ήταν στέρεη κι ο ίδιος διέθετε ένα αξιοσημείωτο μπαγκράουντ ως οικονομολόγος, την τεχνοκρατική και επιστημονική επάρκεια για να στηρίξει όσα έλεγε. Δεύτερον ήταν απλός, μιλούσε σαν

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μίκης Θεοδωράκης : Δεν υποχρέωσα κανένα να με ακολουθήσει. ( ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ )

  ....δίχως την Εθνική Ανεξαρτησία το Κ.Α.Π. δεν θα είχε και δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Δεν υποχρέωσα κανένα να με ακολουθήσει. Από δω και πέρα όμως, όποιος αποφασίσει να μείνει, σε μια μελλοντική περίπτωση ανάλογη αυτής που ζήσαμε με τα πρόσφατα γεγονότα στο Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι παρών, οργανωμένος, πειθαρχημένος και έτοιμος να αντιμετωπίσει κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, όπως το κάναμε στο παρελθόν, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και να προφυλάξει από τα χτυπήματα τους απλούς πολίτες, που οι περισσότεροι συνήθως είναι γυναίκες και απολυμένοι εργαζόμενοι και υπάλληλοι, που έρχονται να διαδηλώσουν με ειρηνικό τρόπο.

Αυτά και άλλα πολλά, που αξίζει να τα μελετήσει κανείς, έγραψε ο Μίκης στο άρθρο του με τίτλό :

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

http://mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=1226


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1968, Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ



O αδερφός του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 

Στάθης έκανε πριν λίγο την ακόλουθη δήλωση


‎13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1968, Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Απάντηση θα πάρουν
ενότητα κι αγώνα
για νά 'βρουν ανάπαυση
οι πρώτοι νεκροί.

σπίθα 1ου διαμερίσματος Κέντρου Αθήνας

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

(ΦΩΤΟ & VIDEO) πραγματοποιήθηκε χτες πορεία των Αγανακτισμένων από το Σύνταγμα προς το Δημαρχείο της Αθήνας

 
Με πορεία από το Σύνταγμα προς το Δημαρχείο της Αθήνας ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των Αγανακτισμένων ενάντια στο «ξήλωμα» των σκηνών από την πλατεία Συντάγματος.
Οι «Αγανακτισμένοι» αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος,  μέσα στονΑύγουστο.


Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 800 άτομα, με πανό "Το Σύνταγμα είμαστε εμείς και είμαστε παντού" , " Κάτω η Χούντα " ,
" όταν ο φασισμός γίνεται νόμος η Αντίσταση γίνεται καθήκον " ,

" ΕΣΕΙΣ γκρεμίζεται σκηνές ΕΜΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ "  και φωνάζοντας συνθήματα "ψωμί παιδεία ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το 1973, εμείς θα την τελειώσουμε σε τούτη την πλατεία" και