" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

CATASTROIKA (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ) ΚΑΤΑΣΤΡΟΪΚΑ ( Απο τους συντελεστές του ντοκιμαντερ χρεοκρατία - debtocracy )

Αν με το DEBTOCRACY είδαμε την κορυφή του παγόβουνου με το δεύτερο ντοκιμαντέρ των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ CATASTROIKA θα μπούμε σε πιο βαθιά νερά.....
Ήταν αρχές του 1989 όταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΊΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - του Γιώργου Κασιμάτη



1. Οι καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής των δανειακών συμβάσεων του Μαΐου 2010 -του «Α΄ Μνημονίου»- που διαπιστώσαμε και διακηρύξαμε εξ αρχής, γίνονται πιο απάνθρωπες και πιο καταστροφικές με το «Β΄ Μνημόνιο», το οποίο δε γνωρίζομε ακόμη στο σύνολο το περιεχόμενό του. Δεν το γνωρίζομε, γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί, όπως και στο πρώτο, τη μέθοδο της υπόγειας διαδρομής για την παραπλάνηση και εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Σ' αυτό το έγκλημα κατά της δημοκρατίας έχομε πάντοτε και συνεχώς, την αποφασιστική συνέργεια των ΜΜΕ.


Από το «Β΄ Μνημόνιο» ξέρομε μόνο το διαβόητο PSI, το οποίο είναι,  όχι ευνοϊκό, όπως θριαμβολογείται, αλλά, όπως αποδείχτηκε περιτράνως, άμεσα επικίνδυνο και καταστροφικό για τη Χώρα μας, αφού το κατά 51% «κούρεμα» των ομολόγων του σε ελληνικά χέρια: έφερε στο χείλος της κατάρρευσης το τραπεζικό μας σύστημα, εξάντλησε ολοκληρωτικά τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, των Πανεπιστημίων και άλλων νομικών πρόσωπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποδεκάτισε ή εκμηδένισε τις οικονομίες πλήθους Ελλήνων, που ως ευσυνείδητοι και πιστοί πολίτες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα. Και όλα αυτά,  για να οδηγήσει τελικά, από τη μείωση του χρέους, που ψευδώς υποστηρίζουν οι δανειστές μας, οι κυβερνώντες   και τα όργανά τους, σε νέο, αγνώστου ακόμη ύψους, υπερδανεισμό.
Πολλοί νομίζουν ότι η δανειακή σύμβαση, που αποτελεί τον κορμό του «Β΄ Μνημονίου», έχει

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ;;; - του Όθωνα Ιακωβίδη



ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ;;; - του Όθωνα Ιακωβίδη

Βλέποντας τις τελευταίες μέρες τη θεαματική άνοδο της "Χρυσής Αυγής" στις δημοσκοπήσεις, δυό βδομάδες από τις εκλογές,  είπα να ιδώ τί ακριβώς  λέει το κόμμα των Εθνικιστών «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» και έλκει τόσο δυνατά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας και μάλιστα κυρίως νέους.


Αρχικά, είπα, για να πάρω μία πρώτη ιδέα, ν' ακούσω (σε ένα 10λεπτο βίντεο) τον αρχηγό του.  Τί το ήθελα ; Έφαγα μία δυνατή μπουνιά στο στομάχι, καθώς τον άκουσα να λέει, ακριβώς τα ίδια με αυτά που συμπεραίνουν, λένε και γράφουν όλοι οι αντικαθεστωτικοί δημοκρατικοί και αριστερόστροφοι αρθρογράφοι στα blog (μαζί κι εγώ) τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας τα αίτια της καταστροφικής πορείας μας προς την ένδεια της κοινωνίας μας και την εγκληματική πτώχευση του κράτους μας !!!

Υποχρεωτικά, άρχισα να ψάχνω βαθύτερα. Μπήκα στην ιστοσελίδα τους και διάβασα με προσοχή τις θέσεις τους. Με έπιασε κρίση ταυτότητας, καθώς άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είμαι χρυσαυγίτης, χωρίς να το ξέρω!


Ευτυχώς, σύντομα αντιλήφθηκα τη διαφορά μεταξύ των δικών μου/μας  απόψεων και του Εθνικιστικού (Ναζιστικού) κόμματος της "Χρυσής Αυγής".
Η διαφορά, είναι δυσδιάκριτη, αλλά τεράστια, καθώς ή φαιομέλανη πραγματικότητα κρύβεται κάτω

ΓΙΑΤΙ ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ; - της Ιωάννας Κολοβού

ΓΙΑΤΙ ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ; - της Ιωάννας Κολοβού

Από ημέρες τώρα ακουγόταν ότι κάποιο μεγάλο όνομα προετοίμαζε ως υποψήφιο- έκπληξη για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι δεν φαντάζονταν πόσο μεγάλο θα ήταν. Κι όμως, ο θρυλικός Ολυμπιονίκης που μας γέμισε ανείπωτη χαρά και υπερηφάνεια όταν σήκωσε στους ώμους του όλη την Ελλάδα, χαρίζοντάς της το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο της Άρσης Βαρών, δέχτηκε τον εξευτελισμό του να σηκώνει τα βάρη ενός κόμματος που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια και την ύστατη ταπείνωση. Γιατί Πύρρο Δήμα; Σε θυμάμαι να κάθεσαι «κάτω απ' τη μπάρα» και να φωνάζεις «Για την Ελλάδα!» την ώρα που σήκωνες την πατρίδα στα ουράνια. Σε θυμάμαι σε συνεντεύξεις αμέσως μετά τη νίκη σου, ένα σεμνό χαμογελαστό ολιγόλογο παιδί να μας διηγείσαι τα παιδικά σου χρόνια, τη επίπονη πορεία σου με θυσίες και αγώνα.

 Γιατί Πύρρο Δήμα δέχτηκε να παίξεις στο βρώμικο παιγνίδι των επικοινωνιολόγων; Γιατί δέχτηκες να είσαι κι εσύ ένα από τα πιόνια που θα παίξουν στην τελική παρτίδα των εκλογών; Ένα από τα

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ - του Γιώργου Σγούρδου


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ - του Γιώργου Σγούρδου

Έλληνες της Διασποράς : πολίτες περιορισμένης ευθύνης;
Δυστυχώς, εμείς που πήραμε τον δρόμο της ξενιτιάς, δεν είναι δυνατό να ψηφίσουμε στον τόπο διαμονής μας. Μάλιστα, πολλοί από μας έφυγαν πρόσφατα από την πατρίδα και βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, με τις οικογένειές τους να τους περιμένουν στην Ελλάδα. Κι όμως, το δήθεν δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα δεν προβλέπει την συμμετοχή μας στις εκλογές, παρά μόνο εάν μεταβούμε στην Ελλάδα.

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή (πρωτοδίκως, τουλάχιστον)

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τα 33 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνον η Ελλάδα, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συγκαταλέγονται στις χώρες που δεν παρέχουν καμία δυνατότητα στους ομογενείς τους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Μάλιστα, πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ιούλιος 2010) καταδίκασε το ελληνικό κράτος επειδή δεν δίνει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους

ΕΚΛΟΓΙΚΑ - Μίκης Θεοδωράκης


ΕΚΛΟΓΙΚΑ - Μίκης Θεοδωράκης


Η απόφαση του ΠΟ.ΣΥ. του Κ.Α.Π. υπήρξε σαφής και υποχρεωτική για όλα τα μέλη μας. Όμως από το σημείο «ψηφίστε κατά συνείδηση» έως το να υπογράφουν κάποιοι ομαδικά «Συμβόλαιο Τιμής» υπέρ του Α ή του Β κόμματος και να μοιράζουν δημοσίως φυλλάδιά τους, η απόσταση είναι μεγάλη.

Προσωπικά το θεωρώ σαν μια εθελοντική παραίτηση από τα ιδανικά του Κ.Α.Π. για τα οποία οι ίδιοι είχαν συστρατευθεί και είχαν για μεγάλο διάστημα αγωνιστεί.

Επομένως το λάθος δεν είναι δικό μας και δικό μου προσωπικά, όταν τους πιστέψαμε, τους αγκαλιάσαμε και τους εμπιστευτήκαμε συντροφικά.

Ειδικά για τις εκλογές δημοσιοποίησα στην ιστοσελίδα του Κ.Α.Π. σειρές άρθρων για να προειδοποιήσω και να προφυλάξω την Σπίθα από την μεγάλη απογοήτευση που θα δοκιμάσουν όσοι πιστεύουν ότι το Σύστημα μπορεί να αλλάξει μέσα από το Σύστημα (μια βασική μας αρχή), όταν διαπιστώσουν ότι όχι μόνο τίποτα δεν θα έχει αλλάξει μετά τις εκλογές αλλά επί πλέον ότι οι μνημονιακές δυνάμεις με επί κεφαλής την Τρόικα αντλώντας νέα δύναμη από τα αποτελέσματα των εκλογών που γίνονται γι' αυτό και μόνο το λόγο, δηλαδή να νομιμοποιήσουν με τη φρέσκια ψήφο του Λαού τα Μνημόνια, θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ορμή το καταστρεπτικό αντεθνικό και αντιλαϊκό τους έργο.

Από μια άποψη εμένα προσωπικά με ικανοποιεί το ότι τώρα εκδηλώνονται κάποια άτομα που υπήρξαν στις τάξεις μας ενώ στην ουσία δεν πίστευαν στις αρχές μας, γιατί ο δρόμος που έχουμε διαλέξει είναι μακρύς και δύσκολος και απαιτεί γρανιτένια πίστη και θέληση από τα μέλη μας.

Για το λόγο αυτό το μόνο που πρέπει να κάνουμε προς το παρόν, είναι να παρατηρούμε απλώς τη συμπεριφορά κάποιων. Ευθύς μετά το τέλος των εκλογών θα εξετάσουμε τη στάση του α ή του β ως ΠΟ.ΣΥ. δηλαδή ως εκλεγμένη ηγεσία, προκειμένου να μετρήσουμε εκείνους που παραμένουν πιστοί στα ιδεώδη και στις αρχές μας και όσους μας γύρισαν την πλάτη, να τους ευχηθούμε να περάσουν καλά στους χώρους που οι ίδιοι επέλεξαν να πάνε και μάλιστα με τόσο κραυγαλέο και προσβλητικό για μας τρόπο.

Αθήνα,  18.IV.2012

Μίκης Θεοδωράκης

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΕΥΧΕΣ για το ΠΑΣΧΑ - Σπίθα 1ου Διαμερίσματος Κέντρο Αθήνας

ΑΝΤΙ ΑΛΛΗΣ ΕΥΧΉς Η ΣΠΙΘΑ 1ου διαμερίσματος Κέντρου Αθήνας σας προτείνει να διαβάσετε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη*  που έγινε στην έναρξη της 9ηςΣυνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην " Τεχνόπολις " στις 17 - 9 - 2010


Καλή Ανάσταση           
Σπίθα 1ου διαμερίσματος κέντρο Αθήνας


Υ.Γ. να θυμίσουμε την πρότασή μας - Κάλεσμα για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σαββατο >> http://spithakentroathinas.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html

η εκδήλωση στο fb >>> https://www.facebook.com/events/292136294195503/?context=create



*Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
>«Σήμερα είναι φανερό, ότι οι δυνάμεις του Χάους, ισχυρότερες και δολιότερες από ποτέ, έχουν νικήσει κατά κράτος, βυθίζοντας τους λαούς μας σε βαθειά πολύπλευρη κρίση. Τόσο οικονομική όσο και κρίση αξιών. Κρίση Πολιτισμού.

Τα έθνη, οι φυλές, οι κοινωνίες των ανθρώπων έχουν κοινό παρανομαστή τον ενιαίο, όμοιο και ακέραιο άνθρωπο, εκλεκτό της Ζωής και της Αρμονίας. Γι’ αυτό το λόγο οι δυνάμεις του

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σαββατο





η Σπίθα 1ου διαμερίσματος Κέντρο Αθήνας καλεί τους φίλους και τα μέλη του ΚΑΠ αλλά και όλο τον Ελληνικό λαό σε σιωπηρή ευσεβή ακολουθία του επιταφίου με Ελληνικές σημαίες. Η συμβολική αυτή πράξη πίσω από τον επιτάφιο του Χριστού θα είναι η υπόσχεση της ανάστασης του Έθνους μας με σύμμαχο μας τον νικητή του Θανάτου.
Ο ευσεβής Ελληνικός Λαός, πορεύεται μόνος του τον Γολγοθά που του ετοίμασαν οι ντόπιοι προστάτες των ξένων συμφερόντων - κατακτητών της πατρίδας μας , Θα αναστηθεί μέσα από την ενωμένη πάλη του και το υψηλό αγωνιστικό του φρόνιμα ενάντια σε όλες τις σειρήνες που τον θέλουν σκλαβωμένο για πάντα.
Καλούμε όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρεθούν Την Μεγάλη Παρασκευή , εκτός από το κερί που θα ανάψουν για τον Χριστό ακολουθώντας τον επιτάφιό του να πάρουν μαζί τους και μία σημαία για την ΕΛΛΑΔΑ μας.


Επίσης το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ της Αναστάσεως, Μέλη , φίλοι, αλλά και άλλοι συνοδοιπόροι από κινήματα- κινήσεις της Αθήνας δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 10:30' στο κυπαρίσσι που έδωσε το αγωνιστικό του παρόν ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ όπου με Ελληνικές σημαίες θα πάμε στην Μητρόπολη να παρακολουθήσουμε την Αναστάσιμη ακολουθία και μετά με πορεία στον Άγνωστο στρατιώτη με την σημαία της επαναστάσεως θα δηλώσουμε εμπρός στα κόκαλα των προγόνων μας την θέλησή μας να πορευτούμε τον αγώνα της νίκης του θανάτου της πατρίδας μας.
Καλούμε όλα τα μέλη του ΚΑΠ της Αθήνας να συμπορευτούν μαζί μας. Καλούμε όλους του Αθηναίους του κέντρου να συμπορευτούν μαζί μας την άγια τούτη στιγμή. Και φυσικά όσοι πιστοί προσέλθετε.


Σπίθα 1ου Διαμερίσματος κέντρο Αθήνας




Υ.Γ. Πάρτε σημαίες Ελληνικές όπου κι αν είστε την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.



Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

"Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς"


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Ελάχιστη προσφορά στους πρωτολάτες της Λευτεριάς μας και Εθνική Αρά στους εγχώριους συνεργάτες των νεοκατακτητών αυτού του Τόπου.

"Ένας μαντατοφόρος φτάνει από τη Μεγάλη Λαγκαδιά κάθε πρωινό
στο πρόσωπό του λάμπει ο ιδρωμένος ήλιος
κάτου από τη μασκάλη του κρατεί σφιχτά τη Ρωμιοσύνη
όπως κρατάει ο εργάτης την τραγιάσκα του μέσα στην εκκλησία.
Ήρθε η ώρα, λέει . Νάμαστε έτοιμοι.
Κάθε ώρα είναι η δικιά μας ώρα…"


(Γιάννης Ρίτσος: Ρωμιοσύνη)

Ο καημός της Ρωμιοσύνης εδώ και 191 χρόνια. Το μοιρολόι της προδομένης Επανάστασης: "Ν’ αποτινάξουμε το ζυγό των τε Οθωμανών και Κοτζαμπάσηδων…".

Ήταν ο Μάρτης του 1821. Ήταν ο Αύγουστος του 1909. Ήταν ο Νοέμβρης του 1922 στον τόπο της Εθνικής Εξιλέωσης, το Γουδί Ήταν ο Σεπτέμβρης του 1941 όταν η Μαύρη Σκιά των Νιμπελούγκεν σκοτείνιαζε τον γαλανό ουρανό της Ελλάδας. Ήταν ο Ιούλης του 1974 του ανεκπλήρωτου Κοινωνικού ονείρου. Ήταν ο Οκτώβρης του 1981 "με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα". Ήταν ο θλιβερός Απρίλης του 2010 των "Ετεροχθόνων" Νεοδωσιλόγων. Ήταν το ηλιοκαμένο καλοκαίρι του 2011 της Πλατείας Συντάγματος. Είναι το 2012, το έτος των Μνημονίων της ολοκλήρωσης της οικονομικής υποτέλειας και της εκποίησης της εθνικής κυριαρχίας.

Όμως,

"Άχ, θα φυσήξει τρείς και θα τρελλάνει τα ελατόδασα στη Λιάκουρα
Θα δώσει μια με τη γροθιά του να τινάξει την τυράγνια στον αγέρα
και θα τραβήξει της αρκούδας νύχτας το χαλκά να μας χορέψει τσάμικο καταμεσίς στην τάπια
και ντέφι το φεγγάρι θα χτυπάει που να γεμίσουν τα νησιώτικα μπαλκόνια
αγουροξυπνημένο παιδολόι και Σουλιώτισσες μανάδες".

Αλλά,
"Λαέ μου, καλέ και ηγαπημένε πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε",
"Κάθε ώρα είναι η δικιά μας ώρα"…

ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είναι το εγερτήριο "ψυχών και συνειδήσεων". Η ώρα του καθήκοντος πλησιάζει. Η εκδίκηση της καταπατημένης κοινωνικής δικαιοσύνης, της λεηλατημένης ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της εξουθενωμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ορμά ακάθεκτη τιμωρός.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ζ) - Μίκης Θεοδωράκης


ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Όπως είναι γνωστό, το ΚΑΠ-Σπίθα δημιουργήθηκε με βάση τις αναλύσεις, σκέψεις ιδέες και προτάσεις που περιέχονται στη Διακήρυξη της 1.12.2010 καθώς και στις συμπληρωματικές ομιλίες μου που περιέχονται στο Βιβλίο «Σπίθα- Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή» και που όλες μαζί συνιστούν τη Νέα Ιδεολογία με κύριο στόχο την Απελευθέρωση της χώρας με όπλο την Πανεθνική Παλλαϊκή Ενότητα και την εφαρμογή ενός προγράμματος Εξουσίας, που παράλληλα με την οικονομική, μορφωτική και κοινωνική ανάπτυξη θα οδηγούσε στην Πατριωτική Αναγέννηση.

Με την παρέμβαση μου αυτή φιλοδοξώ να ξαναπιάσω το νήμα που κόπηκε βάναυσα με τα Δεκεμβριανά του 1944 και ό,τι ακολούθησε, που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της Εαμικής Αριστεράς, να περιθωριοποιηθεί έκτοτε το ΚΚΕ και μαζί του το μαζικό προοδευτικό κίνημα (με λίγες ιστορικές εξαιρέσεις), γεγονός που κατέστησε τον λαό μας έρμαιο των κομμάτων της αμερικανοκρατίας, δηλαδή της ξένης εξάρτησης που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με διαφορετικές μεθόδους και πρόσωπα από το 1945 ως σήμερα.

Το ΕΑΜ υπήρξε γέννημα-θρέμμα του αγωνιζόμενου κατά της ξένης κατοχής Ελληνικού Λαού. Η ιδεολογία του ΕΑΜ, εντελώς πρωτότυπη σε διεθνή κλίμακα, συνδύαζε αρμονικά τον πατριωτισμό με

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (στ) - Μίκης Θεοδωράκης


Το κείμενο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου με τον τίτλο «Ζητείται Ηγέτης» που διάβασα πρόσφατα στην Ιστοσελίδα του ΚΑΠ, μου έδωσε την αφορμή για μια σειρά σκέψεις:

Το ερώτημα είναι αν ο Ηγέτης γεννά την Ιδεολογία ή η Ιδεολογία γεννά τον Ηγέτη. Πάντως το βέβαιο είναι ότι Ηγέτης (με την ιστορική σημασία της λέξης) χωρίς Ιδεολογία δεν μπορεί να υπάρξει, όπως και Ιδεολογία χωρίς Ηγέτη κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.

Προσωπικά θεώρησα ότι σήμερα στη χώρα μας η Ιδεολογία που θα μας βοηθήσει να σπάσουμε τα δεσμά και να προσφέρουμε στο Λαό και τη χώρα μας το ιδεολογικό όργανο που θα τον εξοπλίσει και θα τον βοηθήσει για να κατακτήσουμε την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας είναι αυτή που ανέπτυξα στα κείμενα-ομιλίες μου που περιέχονται στο βιβλίο μου «Σπίθα-Για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και δυνατή». Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά θέτει στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εξουσίας προσαρμοσμένο στις ειδικές διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες και συσχετισμούς δυνάμεων. Με μια λέξη θα το έλεγα «Ιδεολογία της Ρήξης».

Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι το «κουβάρι» με το οποίο τύλιξαν τον λαό μας (σαν την αράχνη) από το 1944 έως σήμερα έχει φτάσει στα όριά του. Δηλαδή δεν ξεμπλέκεται με κανένα άλλο τρόπο παρά με το

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εκλογές και Κ.Α.Π. - ΣΠΙΘΑ. (2) του Μανώλη Χατζηδημητρίου

το πρώτο μέρος εδώ >> http://spithakentroathinas.blogspot.com/2012/03/1.html

Εκλογές και Κ.Α.Π. - ΣΠΙΘΑ. (2) του Μανώλη Χατζηδημητρίου


Μα δεν την ξέρεις την λύση ; Εγώ λέω ότι την ξέρεις ΕΛΛΗΝΑ - ΕΛΛΗΝΙΔΑ την λύση αλλά την έχεις θάψει βαθιά μέσα σου.
Γιατί νομίζεις ότι δεν γίνετε . Δεν είναι δυνατόν να γίνει. Απλώς μιά σκέψη είναι που είναι μέν σωστή αλλά μόνο Σκέψη. Άσε που θέλει κόπο και θυσία.
Είναι βλέπεις και αυτή η κατάσταση τόσο αφόρητη που δεν την αντέχεις ούτε ένα λεπτό. Θες να κλείσεις τα μάτια και όταν τα ανοίξεις να βλέπεις τους ανθρώπους να χορεύουν και να τραγουδάνε , όπως παλιά. Και μάλιστα όπως πολύ παλιά που άκουγες τις ιστορίες από τους γονείς σου ή τους παππούδες σου . Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι κάπως έτσι;
Τότε που οι Έλληνες ενωμένοι μπρος στον εχθρό νικούσαν και μετά απολάμβαναν τους κόπους τους. Τότε που μάζευαν την σοδειά και κάνανε γλέντι στην πλατεία του χωριού. Τότε που στο γήπεδο του Καραΐσκάκη μετά την χούντα τραγουδάγανε όλοι μαζί με την μουσική του Μίκη την πτώση της. Τότε που ξεχυθήκαμε στις πλατείες για πανηγυρίζαμε για τις νίκες της Εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ρώτησα τότε έναν γέροντα από πότε έχει να δει τόσο κόσμο να χαίρεται και μου είπε : "Από την απελευθέρωση παιδί μου ! " . Κάπως έτσι φαντάζομαι την ώρα που θα διώξουμε την Ξένη ακρίδα.

Ξέρεις ότι το σκηνικό είναι στημένο και ψάχνεις κάποιον να σε σώσει αφού σου έχει γίνει συνήθεια το

Ανακοίνωση : Η ΣΠΙΘΑ 1ου διαμερίσματος Κεντρου Αθηνας για την πολιτική πράξη του Δημήτρη Χριστούλα

 Το όνομα μας είναι Αντίσταση


Αντί άλλων λόγων η Σπίθα 1ου διαμερίσματος Κέντρου Αθήνας ζητάει από όλους να διαβάσουμε την επιστολή της Εμμυ Χριστούλα , κόρης του Πατριώτη αγωνιστή Δημήτρη Χριστούλα που με την πολιτική του πράξη στην πλατεία συντάγματος, μας καλεί να πάρουμε τα πράγματα της χώρας μας στα χέρια μας.
Και αυτό θα πράξουμε.  ο Νοών Νοείτω

Η επιστολή της κυρίας Χριστούλα:
«Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου (Δημήτρη Χριστούλα), δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής.

Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα.

Για κάποιους, για ''τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας", σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.

Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το 75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς... Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου.

Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες.

Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα, ενός νέου "To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση".

Έμμυ Χριστούλα». 
-------------------
Το Σάββατο 7 Απριλίου, στις 14.00 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον Δημήτρη Χριστούλα στον αύλειο χώρο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

Μίκης Θεοδωράκης : Για την πολιτικη πράξη ( αυτοκτονία ) του Δημήτρη Χριστούλα

ΜΙΑ ΑΣΤΡΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - Μίκης Θεοδωράκης
(Αφιέρωμα στον Δημήτρη Χριστούλα)



Από την πολιτική διαθήκη του Έλληνα πατριώτη που επέλεξε την γεμάτη εθνικούς συμβολισμούς πλατεία Συντάγματος για να θυσιαστεί με την ελπίδα ότι θα ξυπνήσει τους Έλληνες, κράτησα τρία σημεία:

Πρώτον: Αποκαλεί τους σημερινούς κυβερνήτες «Τσολάκογλου», δηλαδή προδότες.

Δεύτερον: Τόσο αυτούς όσο και τους συνεργάτες τους επιθυμεί να τους δει κρεμασμένους στο Σύνταγμα όπως έκαναν οι Ιταλοί με τον Μουσολίνι.

Τρίτον: Περίμενε, αν και 77 ετών, να δει έναν νέο Έλληνα να πάρει στα χέρια του ένα καλάσνικωφ για να τον ακολουθήσει.

Στα τελευταία δύο χρόνια, κάθε μέρα, δύο συμπατριώτες μας απελπισμένοι από τα έργα της Κυβέρνησης και της Τρόικα, δίνουν τέλος στη ζωή τους. Μπορεί να μην αφήνουν γραπτές διαθήκες, όμως τα αίτια που τους οδηγούν σ' αυτή την απεγνωσμένη πράξη είναι ακριβώς τα ίδια. Και είναι