" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μίκης Θεοδωράκης: Η συζήτηση για τις εκλογές δεν είναι του παρόντος. Τώρα προτεραιότητα έχει να αποτρέψουμε τις καταστρεπτικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν.

ολόκληρη η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜIKH ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22.1.2012
Δημοσιογράφος: Παναγιώτα Μπίτσικα

1.- Με ποιο τραγούδι σας θα περιγράφατε την μεταμνημονιακή Ελλάδα και με ποιο θα δίνατε το σήμα για «μια γενική εξέγερση», όπως λέτε στη διακήρυξη της Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης;

Μ.Θ. Το τραγούδι μου είναι νέο. Βασίζεται σε ελεύθερο-πεζό στίχο και έχει τίτλο «Μνημόσυνο για την Ελλάδα». Περιγράφει πώς ένας υπουργός με την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο παρέδωσε στους ξένους την Εθνική μας Κυριαρχία και ξεπούλησε όσο-όσο την Δημόσια περιουσία, των Ιστορικών μας Μνημείων συμπεριλαμβανομένων. Συγχρόνως υπέγραψε την απαγόρευση να δανειζόμαστε από άλλους εκτός από αυτούς που μας επέβαλαν το Μνημόνιο. Διευκρινίζω δε ότι όσον αφορά την εθνική κυριαρχία, ούτε οι 300 της Βουλής δεν μπορούν να την παραχωρήσουν. Και σκέπτομαι για ποιο λόγο θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι για ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης, όπως επίσης για ποιο λόγο γυμνάζουμε τους στρατιώτες μας για να γίνουν ικανοί να υπερασπίσουν την εθνική μας αυτοτέλεια, τη στιγμή που είναι τόσο εύκολο να την προσφέρει ένας δημόσιος λειτουργός χωρίς να «κουνηθεί φύλλο» ούτε από πλευράς Βουλής ούτε από πλευράς Ελληνικής Δικαιοσύνης ούτε από πλευράς ΜΜΕ αλλά ούτε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.. Για το ρεφραίν του τραγουδιού έχω δανειστεί τον στίχο του Διονυσίου Σολομού «Λαέ πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».


2.- Λέτε ότι θα απευθυνθείτε σε όσους πολιτικούς δεν έχουν συμβιβαστεί. Τι θεωρείτε σήμερα συμβιβασμό;

Μ.Θ. Την υπογραφή των Βουλευτών, με την οποία δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή τον κύριο αυτουργό αυτού του εθνικού εγκλήματος.
Τον τρόπο "διαπραγμάτευσης" της συμφωνίας PSI+, με την οποία δίνουμε το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, το ελληνικό δίκαιο, εξασφαλίζουμε τα συμφέροντα των πιστωτών και παίρνουμε σε αντάλλαγμα μια συμφωνία μη βιώσιμου χρέους. Αφοπλίζουν την Ελλάδα νομικά με τη δική της υπογραφή, ακριβώς πριν
πέσουν επάνω της για τον τελευταίο γύρο του οικονομικού τώρα πολέμου οι ύαινες των αγορών.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον Λόγο, την Ευρώπη. Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να μιλήσουμε, εξ ονόματος όλης της Ευρώπης και της ανθρωπότητας εναντίον του νέου χρηματοπιστωτικού φασισμού. Γι' αυτό το λόγο άρχισαν από μας την επίθεση οι Αγορές, γι' αυτό βάλανε να μας εκπροσωπούν ελεγχόμενοι πολιτικοί, για να μείνει χωρίς φωνή στον κόσμο η Ελλάδα. Φτάσαμε στο σημείο να μας υπερασπίζονται σήμερα διεθνώς άνθρωποι όπως ο Σμιτ και ο Λαφοντέν, ο Ντελόρ και ο Σοάρες και να μη μας υπερασπίζονται οι κυβερνήτες μας!


3.- Ποιοι πολιτικοί έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας για το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.; Πείτε μας κάποιες προσωπικότητες που σας στηρίζουν.

Μ.Θ. Θα προτιμούσα όσον αφορά τα πρόσωπα να μην αναφέρω ονόματα, αφού θα ανακοινωθούν την 1η Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην πρώτη εκδήλωση του Μετώπου «Ε.ΛΑ.Δ.Α.».


4.- Είχατε πει ότι η χώρα μας κυβερνάται πραξικοπηματικά. Σήμερα πώς θα σχολιάζατε την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Μ.Θ. Με τη φράση αυτή εννοώ δύο βασικά στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι εφαρμόζουν στην πράξη το Μνημόνιο και τις Δανειακές Συμβάσεις που όπως είδαμε αντιβαίνουν τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και το δεύτερο ότι δεν έχουν την ουσιαστική στήριξη του εκλογικού σώματος, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε ένα εκατομμύριο και η Ν.Δ. δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αυτό φαίνεται και από τα γκάλοπ. Το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε ότι σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ Κυβέρνησης και εκλογικού σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Αυτό το δικαίωμα το αφήρεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την αναθεώρηση του 1986 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί πια να διαλύσει τη Βουλή, όμως και βάσει του σημερινού Συντάγματος είναι ακόμα υπεύθυνος για την τήρησή του και άρα υποχρεωμένος να αντιδράσει σε περίπτωση κατάφωρων παραβιάσεών του, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση λοιπόν του Γ. Παπανδρέου όσο και η σημερινή, μόνο τυπικά έχουν το δικαίωμα να κυβερνούν. Είναι όμως ποτέ δυνατόν κυβερνήσεις ουσιαστικής μειοψηφίας να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και με τα συνεχή δάνεια (που όλα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στους δανειστές, ενώ παράλληλα στοιβάζουν καινούρια βάρη και ουσιαστικά μας κάνουν υποτελείς σ' αυτούς) να διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας; Αν όλα αυτά δεν είναι στην ουσία πραξικοπηματικά, τότε τι είναι πραξικόπημα;


5.- Αν σας καλούσε ο κ. Παπαδήμος θα πηγαίνατε σε μια συνάντηση; Αν ναι, ποια φράση θα του λέγατε οπωσδήποτε; Αν δεν πηγαίνατε, γιατί;

Μ.Θ. Γιατί να με καλέσει οι κ. Παπαδήμος; Για να πιούμε καφέ; Εάν όμως συνέβαινε κάτι τέτοιο, βεβαίως θα του έλεγα όσο μπορούσα πιο ευγενικά, ότι δεν κάνει καλά να συμβάλει στο απεχθές έργο κάποιων ξένων που αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του ελληνικού λαού και στην καταλήστευση του εθνικού πλούτου.

Κι ότι αν δεν μπορεί να σταθεί ως εθνικός ηγέτης, τότε είναι καλύτερα να παραιτηθεί και να μη δεχθεί να γίνει ο πρωθυπουργός της κατάλυσης του ανεξάρτητου και κυρίαρχου ελληνικού κράτους που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, έστω με τις ανεπάρκειες και τα προβλήματά του. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να συγχωρήσουν οι Έλληνες αυτό που πάει να γίνει. Η Ιστορία αργεί καμιά φορά, αλλά είναι δίκαιη και σκληρή στην τελική της κρίση. Και αυτή θα έρθει μάλλον πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζονται όσοι περιφρονούν την Ιστορία.


6.- Γιατί επιμένετε ότι η αντίσταση απέναντι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού απελευθερωτικού αγώνα. Τίθεται ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας από τη ξένη κατοχή ή αγώνα απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου;

Μ.Θ. Πού βλέπετε τη διαφορά; Το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι δεν είναι μεταφυσικές οντότητες, και εθνικότητα έχουν και σε κράτη ζουν.

Σήμερα, στις συνθήκες που ζούμε, τα έθνη-κράτη είναι ανάχωμα απέναντι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος, που γι' αυτό το λόγο αγωνίζεται να τα διαλύσει, να τα ελέγξει από μέσα. Εμείς πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε, γιατί δεν έχουμε άλλο πλαίσιο να διεκδικήσουμε τη δημοκρατία και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να είμαστε διεθνιστές. Αυτοί επιδιώκουν να βάλουν τους ευρωπαϊκούς λαούς τον ένα απέναντι στον άλλο. Εμείς αντίθετα πρέπει να τους ενώνουμε απέναντι στην Αυτοκρατορία, δίνοντας προοδευτικό περιεχόμενο στον εθνισμό τους, που δόλια κάποιοι τον συγχέουν με εθνικισμό. Θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς τυφλός για να μη βλέπει πόσο αναγκαίος είναι ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, για να πάρει ξανά ο ελληνικός λαός τον έλεγχο του κράτους του.

Ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης το είπε καθαρά: «Έχουμε ξένη κατοχή». Και φυσικά συμφωνώ μαζί του. Τι είναι κατοχή; Οι ξένοι με στρατιωτικές στολές; Σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Και μπορούμε να πούμε ότι οι ξένοι με γραβάτα είναι περισσότερο αδίστακτοι. Και πιο επικίνδυνοι, γιατί δεν τους βλέπει ακόμα ο Λαός. Όταν σε μια χώρα η εξωτερική, αμυντική, οικονομική και πολιτική ζωή κατευθύνονται από έναν ή περισσότερους ξένους, τότε η χώρα αυτή δεν είναι ελεύθερη. Δηλαδή τελεί υπό κατοχήν. Δεν υπάρχει Εθνική Ανεξαρτησία, οπότε και ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι ανάλογος.


7.- Χωράνε όλοι στο Μέτωπο που φτιάχνετε; Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί και ακροδεξιοί; Βάζετε κάποιο ...απαγορευτικό;

Μ.Θ. Χωράνε όλοι οι Έλληνες πλην των κρυπτοχουντικών (που είναι και το μόνο «απαγορευτικό» μας), φτάνει να είναι ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη χώρα τους. Γιατί δεν βλέπετε ότι από την άλλη πλευρά κεντρώοι, σοσιαλιστές, δεξιοί και ακροδεξιοί έχουν ξανακάνει το πάλαι ποτέ Μέτωπο της Εθνικοφροσύνης που τόσο ακριβά το πλήρωσε ο λαός μας; Γιατί εκείνοι επιτρέπεται να μην έχουν ... απαγορευτικό και να έχουμε εμείς οι απλοί πατριώτες; Για μας σημασία δεν έχει από πού ερχόμαστε αλλά πού πάμε.


8.- Αν δεν μετέχετε στις εκλογές, όπως ξεκαθαρίζετε συνεχώς, θα στηρίξετε τελικά κάποιο πολιτικό σχήμα ή κόμμα;

Μ.Θ. Η συζήτηση για τις εκλογές δεν είναι του παρόντος. Τώρα προτεραιότητα έχει να αποτρέψουμε τις καταστρεπτικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν. Αντίσταση αλλά και αλληλεγγύη, για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα.


9.- Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς με αντιμνημονιακές δυνάμεις. Το ΚΚΕ μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Εσείς προτάσσετε το Μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης. Αρκεί αυτό χωρίς το ....μετά μιας εναλλακτικής πρότασης;

Μ.Θ. Δεν με αφορούν τα προγράμματα των κομμάτων.


10.- Θεωρείτε ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή του;

Μ.Θ. Το ερώτημα, όπως τίθεται, είναι παραπλανητικό. Πρώτα καθορίζουμε τη στρατηγική και μετά τις τακτικές. Αν μπορείς να εξασφαλίσεις τη βιωσιμότητα του κράτους σου με ειρηνικό τρόπο, με διαπραγμάτευση, φυσικά το προτιμάς από τη μετωπική σύγκρουση, τον «πόλεμο». Ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού και των κομμάτων που τον στηρίζουν ότι σώζουν, με αυτά που κάνουν, την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, είναι ψέμα μεγαλύτερο από το «Λεφτά υπάρχουν». Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα, είναι ότι οργανώνουν τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και αφού πρώτα εξασφαλίσουν τους πιστωτές.


11.- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κλειδί για να ανατραπεί η κατάσταση και να βγει η χώρα από την κρίση;

Μ.Θ. Η ενεργοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει ατομική σωτηρία, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι Έλληνες, ώστε να επιβάλουν με τον όγκο και τη δύναμή τους αυτή την Ανεξάρτητη Κυβέρνηση. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να απαλλαγούμε από τα σημερινά βάρη και δεσμά και να προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Πατρίδας.


12.- Όταν λέτε για ανατροπή του συστήματος, τι εννοείτε;

Μ.Θ. Το τέλος της Εξάρτησής μας από τους ξένους, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το υπάρχον Σύστημα Πολιτικής και Οικονομικής Εξουσίας. Όταν φύγουν οι ξένοι, τότε αυτομάτως θα καταρρεύσει και το Σύστημα.


13.- Η λέξη "επανάσταση" τι σημαίνει για σας;

Μ.Θ. Ανάσταση!

14.- Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι επόμενες γενιές ;

Μ.Θ. Όπως ακριβώς είμαι.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι που πιστεύω ότι θα έλυνε το πρόβλημα της εθνικής μας ασφάλειας μια για πάντα: την Ιδέα της Ουδετερότητας. Με άλλα λόγια να γίνει η Ελλάδα η Ελβετία του Πολιτισμού και της Ειρήνης. Με όπλα μας την ιστορία μας, την συνεισφορά μας στον Πολιτισμό και την πρόσφατη συμμετοχή μας στην συντριβή του Φασισμού, είναι δυνατόν να κάνουμε το μεγάλο αυτό Όραμα πραγματικότητα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι οι Έλληνες μέσα και έξω από την χώρα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον ΟΗΕ (και φυσικά τις μεγάλες δυνάμεις) ότι η ύπαρξή μας ως τόπου συνάντησης των πολιτισμών και τόπου επίλυσης διαφορών κάτω από την σκιά των Δελφών, της Ολυμπίας και της Ακρόπολης, θα είναι και γι' αυτούς ωφέλιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com