" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 - 9 - 2013 "ΤΟ ΚΥΜΑ " - ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ - ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την νέα δραστηριότητα που θα λαμβάνει χώρα στο ΣΤΕΚΙ ΜΑς ( Μπουμπουλίνας 34 , Εξάρχεια. ΧΑΡΤΗΣ ΕΔΩ  , τηλ. 211.2138662 – 6972531319 – 6980302045 - 6972300003)

Από την Τετάρτη 11 - 9 - 2013 και κάθε Τετάρτη θα προβάλετε και μία ταινία από τον παγκόσμιο αλλά και από τον Ελληνικό κινηματογράφο . Θα ακολουθεί συζήτηση και φυσικά στον φιλόξενο και ανανεωμένο χώρο μας η δυνατότητα να πιει κανείς τον καφέ του ή κάποιο αναψυκτικό ή ποτό ή μεζεδάκι κλπ.
Η  είσοδος είναι ελεύθερη
Για μας, μια έξοδος που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την παρέα αλλά και την γνώση - προβληματισμό είναι το ζητούμενο. Οι επιλογές γίνονται από την κινηματογραφική λέσχη του Στεκιού που είναι ανοιχτή τόσο σε συμμετοχές όσο και σε προτάσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους αξιόλογους σκηνοθέτες αλλά και νέους δημιουργούς και στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ειδικές προβολές - αφιερώματα που θα γίνουν στο στέκι μας. Το να προβάλεις την δουλειά ενός δημιουργού είναι υποχρέωση σε έναν χώρο πολιτιστικής δραστηριότητας. Για όσους δημιουργούς το επιθυμούν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας για να προγραμματίσουμε exrta  προβολές.

Η κινηματογραφική λέσχη
Η ομάδα διαχείρισης του Στεκιού

----------------------------------------



 ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
     ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ
( ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 34 ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΕΔΩ)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΈΝΑΡΞΗ 8μ.μ.




ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 - 9 - 2013

Το κύμα (2008)


Γερμανία ... σήμερα. Ο καθηγητής Ράινερ Βέργκερ συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του. Έτσι σκέφτεται να εφαρμόσει ένα πείραμα για να εξηγήσει στους μαθητές του, τον τρόπο που λειτουργούν οι ολοκληρωτικές κυβερνήσεις. Ξεκινάει λοιπόν ένα παιχνίδι ανάθεσης ρόλων με τραγικές συνέπειες. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κάτι που ξεκίνησε με "άκακες" έννοιες όπως είναι η πειθαρχία, έχει μετατραπεί σε ένα ολόκληρο κίνημα, "Το Κύμα". Την τρίτη κιόλας ημέρα, οι μαθητές αρχίζουν να απειλούν ο ένας τον άλλο. Όταν η αντιπαράθεση τελικά θα εκδηλωθεί μέσα από τη βία, ο καθηγητής παίρνει την απόφαση να σταματήσει το πείραμα. Είναι όμως αργά...

Τo "Κύμα", είναι ένα κλασικό νεανικό μυθιστόρημα, το οποίο είναι στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη των Γερμανικών σχολείων.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι μεν φανταστικό αλλά βασίζεται σε πραγματικό γεγονός.  Έγινε πραγματικά ένα αντίστοιχο πείραμα στην Αμερική το 1967 το οποίο και αποτέλεσε την έμπνευση για
ένα βιβλίο που με την σειρά του οδήγησε σε τηλεταινία και την ταινία αυτή. Διαβάστε για το πείραμα στην Wikipedia.

Το φθινόπωρο του 1967 ο καθηγητής ιστορίας Ρόν Τζόουνς,στο σχολείο Cubberley του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έκανε το πείραμα στην τάξη του. Αφορμή ήταν μια ερώτηση ενός μαθητή του στην διάρκεια του μαθήματος με θέμα τον Εθνικό Σοσιαλισμό. Η ερώτηση που του έγινε ήταν δύσκολη για να δώσει απάντηση. Εξάλλου τι θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα: "Πως ο Γερμανικός λαός δήλωσε άγνοια για τη γενοκτονία των Εβραίων; Πως οι πολίτες, οι εργάτες των σιδηροδρομικών σταθμών, οι καθηγητές, οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ανθρώπινη σφαγή; Πως οι άνθρωποι που ήταν γείτονες, ίσως και φίλοι των Εβραίων, δηλώνουν ότι δεν ήταν εκεί όταν συνέβαιναν όλα;". Αντί απάντησης, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα στην τάξη. Καθιέρωσε άμεσα αυστηρή πειθαρχεία στην τάξη, περιόρισε την ελευθερία τους και τους υπέδειξε να λειτουργούν ως μονάδα. Το όνομα του κινήματος αυτού ήταν "Το Τρίτο Κύμα". Προς μεγάλη του έκπληξη οι μαθητές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην υπακοή που τους επέβαλε. Το πείραμα, αρχικά είχε σκοπό να διαρκέσει μόνο μία μέρα. Αυθημερόν, όμως, διαδόθηκε σε ολόκληρο το σχολείο και τα μέλη του "Τρίτου Κύματος" ξεκίνησαν να παρακολουθούν τους υπόλοιπους μαθητές. Όσοι αρνούνταν να συμμετέχουν, έγιναν θύματα ανεξέλεγκτης βίας. Την Πέμπτη ημέρα, ο Ρόν Τζόουνς αναγκάστηκε να ακυρώσει το πείραμα.

Η ταινία κέρδισε Χάλκινο βραβείο καλύτερης ταινίας & Χρυσό βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου στα German Film Awards 2008 και 5 ακόμα υποψηφιότητες σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.


Επίσημος Τίτλος:Die Welle
Διεθνής Τίτλος:The Wave

Σκηνοθεσία:Ντένις Γκάνσελ
Σενάριο:Ντένις Γκάνσελ (από το βιβλίο του Τοντ Στράσερ)
Πρωταγωνιστούν:
Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λο, Μαξ Ριέμελτ, Τζένιφερ Ούρλιχ, Κρίστιαν Πολ

Κατηγορία:Πολιτικοκοινωνικό δράμα
Γλώσσα:Γερμανικά
Χρώμα:Έγχρωμο
Έτος παραγωγής:2008
Χώρα παραγωγής:Γερμανία

Διάρκεια:
110'

Θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταινία αλλά και με αφορμή την ταινία.....

  το trailer της ταινίας




περισσότερες εικόνες της ταινίας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com