" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πετρέλαιο 60 δις στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ


Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ υπάρχει στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.

Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, το οποίο διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner, και δείχνουν ότι σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ  όπως δημοσιεύτηκε σήμερα:
Λευκωσία: Εικόνα ιδιαίτερα αισιόδοξη για την Κύπρο δίνει η μέχρι τώρα ανάλυση των λεπτομερών τρισδιάστατων και δισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων για το Τεμάχιο «12» της Κυπριακής ΑΟΖ, που αλλάζουν και σε σημαντικό βαθμό τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι οι εξιδεικευμένοι οίκοι που αναλύουν τα δεδομένα αυτά μαζί με την Noble Energy στο Τέξας, βρίσκουν ήδη, ότι στο τεμάχιο «12», σε βάθος 24.600 ποδών (7.500 μέτρων περίπου), κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου με πολύ καλές προοπτικές, της τάξης του 1,2 έως 1,4 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Μάλιστα οι μέχρι τώρα αναλύσεις των σεισμογραφικών δεδομένων, που να σημειωθεί ότι θα συμπληρωθούν τον Απρίλιο, δείχνουν ότι οι προοπτικές για εκμετάλλευσή τους είναι πολύ καλές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, οι ποσότητες αυτές σημαίνουν ουσιαστικά με συντηρητικούς υπολογισμούς, έσοδα της τάξης των €60 δισ. ως το μερίδιο της Κύπρου με βάση τις συμφωνίες, που
μάλιστα θα είναι και σχετικά άμεσης ροής, αφού το πετρέλαιο δίνει έσοδα πολύ πιο γρήγορα από το φυσικό αέριο και χωρίς να χρειάζεται να προηγηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την αρχική αναφορά των Delek – Avner στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ για υγρούς υδρογονάνθρακες που διαπιστώθηκαν μέσα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και τις άλλες αναφορές για παρουσία πετρελαίου στο τεμάχιο «12».

Επίσης, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στη συνάντηση του αντιπροέδρου της Noble Energy με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, έγινε προφορική αναφορά και για τις ιδιαίτερα αισιόδοξες και θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου.

Ακόμα, οι μέχρι τώρα αναλύσεις των λεπτομερών τρισδιάστατων και δισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων των τελευταίων μηνών, έδειξαν ότι στο τεμάχιο «12», τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Αφροδίτη» είναι πολύ κοντά στα πραγματικά ως προς τις ποσότητες φυσικού αερίου και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ακόμα τουλάχιστον 6 μικρότερων αλλά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, της τάξης των 2-4 τρισ. κ. ποδών. Κάτι που σημαίνει έρευνες και σταδιακή ανάπτυξη παράλληλα με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ακόμα και μέχρι το 2025.

Ωστόσο οι ενέργειες για την έρευνα και τις γεωτρήσεις σε σχέση με το πετρέλαιο, φαίνεται να αποκτούν πλέον τη δική τους προτεραιότητα μετά τα θετικά σεισμογραφικά δεδομένα, αφού η ανάπτυξη του κοιτάσματος ή των κοιτασμάτων πετρελαίου, μπορεί να γίνει σε 18–24 μήνες μετά την ερευνητική γεώτρηση και τις διαπιστώσεις από αυτή κυρίως σε σχέση με τις δυνατότητες ροής και τις εγκαταστάσεις άντλησης και φόρτωσης του μαύρου χρυσού σε πλοία. Ειδικοί κρίνουν ότι είναι δυνατό τα πρώτα έσοδα από το πετρέλαιο στο «12», να εισρεύσουν αν όλα πάνε καλά ακόμα και στις αρχές του 2018.

Η εικόνα τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο στο «12», μέσα και από τα σεισμογραφικά δεδομένα, θα είναι πλήρης τον Απρίλιο του 2014 με την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από τους ειδικούς.

Ενημέρωση επενδυτών από τη Noble

Εικόνα σχετική με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Φ», αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 3.00 το απόγευμα στις ΗΠΑ, ανώτατα στελέχη της Noble Energy, όπου είναι καθορισμένη συνάντηση με τους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital, Capital One Securities, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Global Hunter Securities, Goldman Sachs, Howard Weil, Iberia Capital, J. P. Morgan, Mizuho Securities, Societe Generale, UBS και άλλους οίκους ανάλογου μεγέθους.

Στη σημερινή ενημέρωση αναμένεται ότι η ανάπτυξη της Noble Energy στην περιοχή μας και ιδιαίτερα όσα αφορούν στο τεμάχιο «12», θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής έναντι των δραστηριοτήτων της Noble σε πολλές άλλες περιοχές της Γης, επειδή επίκειται σε έναν ακριβώς μήνα –στις 17 Ιανουαρίου– να ξεκινήσει η διαδικασία για την αμερικανική εταιρεία, για επιλογή στρατηγικού συνεργάτη στον οποίο θα διατεθεί μέχρι και το 30% του 70% των δικαιωμάτων της στο τεμάχιο «12». Έτσι η προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό και στα όσα αφορούν στη δραστηριότητα της Noble στην Κύπρο, ενώ είναι αναμενόμενο να υπάρχουν συγκρατημένες αποκαλύψεις λόγω χρηματιστηριακών περιορισμών.

Για την απόκτηση μέρους των δικαιωμάτων της Noble, αρχικά ενδιαφέρθηκαν περίπου 10 διεθνείς κολοσσοί, εκ των οποίων στη «μικρή λίστα» εκείνων που θα υποβάλουν τελικές προτάσεις συνεργασίας είναι η ENI που έχει και τα δικαιώματα στα «2», «3» και «9», η TOTAL που έχει τα δικαιώματα στα «10» και «11», η Woodside που έχει προκαταρκτική συμφωνία με τη Noble για το Λεβιάθαν, η Marathon που διεκδίκησε δυναμικά –χωρίς να κερδίσει– τεμάχιο στον Β’ γύρο Αδειοδότησης και άλλοι κολοσσοί. Η όποια απόφαση, θα  πρέπει να έχει την συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ CNN για το φυσικό αέριο

Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη από τη δημιουργία και ανάπτυξη θέσεων εργασίας θα προέλθουν στη συνέχεια, δηλώνει ο Αμίτ Μορ, εκτελεστικός διευθυντής της Eco Energy Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικευμένης στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Οι δηλώσεις του κ. Μορ φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του CNN, για τις προοπτικές που δίνει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Εξόρυξη πετρελαίου σε 2 χρόνια

Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης σχολιάζοντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ το δημοσίευμα του «Φ», δήλωσε ότι αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/176492/petrelaio-60-dis-sto-oikopedo-12-enimerothike-o-proedros


σχολιο της ΣΠΙΘΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ :

Στην Ελλάδα ακόμα αφήνουμε τους προδότες να κάνουν την "δουλειά" τους που δεν είναι άλλη από το να μας κρατάνε "ΤΥΦΛΟΥΣ" και ΦΤΩΧΟΥΣ   ( καταγγελία έκανε πρόσφατα ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ - Κρύβουν τα στοιχεία που έδωσαν οι Νορβηγοί για τα κοιτάσματα “Ντροπή στο υπουργείο”, λέει ο Φώσκολος )
Ας ακούσουμε  επιτέλους τους επιστήμονες και την φωνή της λογικής και ας φτιαχτεί ένα κίνημα που θα βγάλει τον λαό στους δρόμους και να ανατρέψει ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα . ΌΣΟ κάποιοι μας βάζουν στην λογική της ανατροπής από τα μέσα ΤΟΣΟ  απομακρύνουν τον λαό  από τα συμφέροντά του.
Η πρόταση της ΣΠΙΘΑΣ , του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ >> http://spithakentroathinas.blogspot.gr/2012/11/video-7-11-2012.html
ΚΑΙ ΕΔΩ >> http://spithakentroathinas.blogspot.gr/2012/11/7-11-2012_9.html
είναι οι μόνες που είναι ρεαλιστικές.
Ας μην πούμε στο μέλλον : " Είχες δίκιο ΜΙΚΗ "

Η ΑΟΖ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ είναι το κλειδί που θα μας φέρει πολύ κοντά στην ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και θα δώσει στον λαό μας την ζωή που δικαιούται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com