Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι βαίνουμε ολοταχώς για έξοδο από την Ευρωζώνη.Θα βγούμε; Έγκυροι οικονομολόγοι το θεωρούν πολυ πιθανόν έως σίγουρο.
Κι όμως δεν υπάρχει τέτοιος ...φόβος. Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί δεν το θέλουν κι αν δεν θέλουν κάτι αυτοί, σ' εμάς δεν πέφτει λόγος.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν φωτιά στην Ευρώπη. Θα έρθουν εδώ ως πάτρονες και κηδεμόνες και θα υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα.
Δεν θα επιτρέψουν με τίποτα να καταστραφεί η Ευρωζώνη. Μια διάλυση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου αποσταθεροποιεί την περιοχή κι αυτό δεν συνάδει με τα συμφέροντά τους.
Συγκεκριμένα οι Αμερική ως η δύναμη που απελευθέρωσε την Ευρώπη το '45 διατηρεί de facto αλλά και de jure το δικαίωμα κηδεμονίας της Ε.Ε. Μαζί με την Ευρώπη έχουν υπογράψει σύμφωνο για την ανάπτυξη των Ευρωατλαντικών σχέσεων. Δηλαδή την άμυνα της Ευρώπης έχουν μοιραστεί η Αμερική και η ΕΕ.
Οι αμερικανοί που τώρα τελευταία δείχνουν μια ιδιαίτερη νευρικότητα και κινητικότητα σε σχέση με
αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, δεν θα επιτρέψουν να καταστραφεί η Ευρωζώνη στις νότιες χώρες γιατί εκεί έχουν τις Βάσεις τους. Στην Πορτογαλία έχουν μία (στις Αζόρες), στην Ισπανία έχουν τέσσερις, στην Ελλάδα έχουν τη Σούδα και στην Κύπρο έχουν δύο. Να προσθέσουμε και τη Βάση Ινσιρλίκ στην Τουρκία;
Ο αρχηγός του Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρίν Ντέμπσεϊ μιλώντας στην Ουάσινγκτον στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσων είπε: «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Οποιοδήποτε ρήγμα στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό μπλοκ θα είχε σοβαρές συνέπειες για το Πεντάγωνο. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την εξέλιξη κορυφαίων προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, όπως το αεροσκάφος F-35 στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν Ευρωπαίους συνεταίρους τη Βρεττανία και την Ιταλία. Επιπλέον ένας κίνδυνος στην Ευρωζώνη θα είχε ως συνέπεια κίνδυνο για την ίδια την παρουσία των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ευρωπαϊκό έδαφος, 80.000 Αμερικανών στρατιωτών και 20.000 πολιτικού προσωπικού, που εργάζεται στις Βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Γερμανία.» (Ελευθεροτυπία 12-12-2011).
Έχουν λόγο λοιπόν να «πατάνε» (βλ. αλωνίζουν) στην Ευρώπη ως πάτρονες και κηδεμόνες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής προηγείται πάντα τηλεφώνημα του Ομπάμα στη Μέρκελ-ιδιαίτερα όταν εκείνη βλέπει τα ζόρικα. Και για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάρτνερ, συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Πολωνία.
Οι ΗΠΑ τρέμουν μην διαλυθεί η Ευρωζώνη, μην κλυδωνιστεί και διαλυθούν οι υφιστάμενες ισορροπίες. Θα χαθεί αυτή η τεράστια αγορά όπλων και θα βρεθούν σε κίνδυνο οι Αμερικανικές Βάσεις την ώρα που θα ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν.
Τέλος μην ξεχνάμε ότι οι αμερικανικές Τράπεζες έχουν δανείσει σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες και άλλους φορείς. Και όποιος δανείζει περιμένει ανταπόδοση και με τόκο μάλιστα. Αλλιώς τιμωρεί, κάτι ξερουν οι Έλληνες από αυτά.
Όλα τα έχουν προβλέψει και προγραμματίσει (βλ. δέσει χειροπόδαρα) οι Αμερικανοί.
Εκείνο που δεν έχουν σκεφτεί ή μάλλον έχουν σκεφτεί αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν είναι ο απρόβλεπτος παράγων. Ο απρόβλεπτος παράγων που ακούει στο όνομα απελπισμένος και οργισμένος Έλληνας.
Ιωάννα Κολοβού ( δημοσιογράφος ) μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κ.Α.Π. - ΣΠΙΘΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.
ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:
Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.
2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )
3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )
4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )
5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )
6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )
7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.
8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ
ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com