" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... - Μίκης Θεοδωράκης

Αγαπητοί φίλοι,

Έμαθα ότι τα «ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ» μου αναρτήθηκαν σε 200 περίπου blogs και σ' αυτά απευθύνομαι σήμερα. Φυσικά δεν περιμένω απάντηση-εκδήλωση ενδιαφέροντος από καμμιά άλλη πλευρά, όπως Κυβέρνηση, Αστυνομία, Βουλευτές κλπ.

Υποθέτω ότι εσείς αντιληφθήκατε τη σοβαρότητα της καταγγελίας μου και γι' αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον προβληματισμό μου.

Στις αρχές του 1967 και λίγους μήνες πριν από τη Δικτατορία καταθέσαμε στη Βουλή ο Ηλίας Ηλιού, εγώ και δύο Βουλευτές της Λέσβου εκ μέρους της ΕΔΑ επερώτηση στην τότε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση σχετικά με την εμπλοκή του Στρατού στην διάλυση μιας εκδήλωσης της ΕΔΑ στην Μυτιλήνη.

Υπογραμμίσαμε ότι αυτό το νέο στοιχείο, δηλαδή η για πρώτη φορά παρουσία στρατιωτών σε μια καθαρά αστυνομική επιχείρηση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζεται στρατιωτικό πραξικόπημα. Λοιπόν αυτό το νέο στοιχείο κι αυτή την πρώτη φορά είδα σ' αυτήν τη διαφοροποίηση μιας διμοιρίας ΜΑΤ με την εντολή να προκαλέσουν βαρύ τραυματισμό ατόμων και θάνατο.

Πιστεύετε μήπως εσείς ότι μια τέτοια βαριά ευθύνη θα την έπαιρνε ξαφνικά πάνω της επιλεκτικά μόνο αυτή η συγκεκριμένη διμοιρία, της οποίας τα μέλη όλα μαζί αποφάσισαν μόνα τους να αναποδογυρίσουν τις ασπίδες και τα γκλομπς και να αρχίσουν να χτυπούν με πρωτοφανή αγριότητα, με κοινό στόχο τα κεφάλια των διαδηλωτών; Και γιατί μόνο αυτοί και όχι και κάποιοι άλλοι; Δηλαδή τα άγρια ένστικτα, όπως γράφουν πολλοί συντάκτες για να εξηγήσου9ν αυτή την αιφνίδια μεταβολή, έτυχε να εκδηλωθούν ομαδικά μόνο σ' αυτή τη συγκεκριμένη διμοιρία, ενώ όλοι οι άλλοι εξακολουθούσαν να συμπεριφέρονται όπως πριν;

Η άποψή μου είναι ότι για να τολμήσει σήμερα ένας αστυνομικός να αψηφήσει την κατηγορία ενός βαρύτατου τραυματισμού και ενδεχομένως ενός θανάτου, θα πρέπει να έχει κάλυψη από πάρα πολύ ψηλά. Είτε από τον ίδιο τον Υπουργό είτε από κάποιον ισότιμό του, πιθανώς εν αγνοία του Υπουργού. Γιατί στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η ομιλία του κ. Παπουτσή ευθύς αμέσως μπροστά σε εκατοντάδες βαθμοφόρους ήταν στημένη, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ότι αποτελούσε μιαν έμμεση προειδοποίηση προς αυτούς που αποφάσισαν πίσω απ' την πλάτη του.

Όπως και να ΄χει όμως και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να δούμε σε τι απέβλεπε αυτή η απόφαση. Ποιο είναι δηλαδή αυτό το νέο στοιχείο, που με κάνει να ανησυχώ. Στην περίπτωση που κάποιοι ήθελαν να υπάρξει ένας ή περισσότεροι νεκροί, τότε γνώριζαν ότι θα υπάρχει ριζική αλλαγή στην αντίδραση των πολιτών. Και από πλευράς όγκου και από πλευράς συμπεριφοράς. Γιατί κάθε φορά που πληγώθηκαν οι Έλληνες πολίτες, αντιδρούσανε μαζικά και δυναμικά.

Τοποθετώντας τότε μέσα στα μαζικά συλλαλητήρια μερικές εκατοντάδες προβοκάτορες με εντολή να καίνε, να σπάνε και να τραυματίζουν ακόμα και να σκοτώνουν αστυνομικούς, δημιουργούμε το απαραίτητο σκηνικό για να περάσουμε σε άλλη μορφή διακυβέρνησης.

Αυτό λοιπόν είναι που με κάνει να φοβάμαι γι' αυτή την καινούρια πρώτη φορά.
Και γι' αυτό χαίρομαι που δεν είμαι πια μόνος (όπως περίμενα να είμαι) στην προσπάθειά μου να αναλύσω λογικά, σωστά και υπεύθυνα αυτή την περίεργη συμπεριφορά των ΜΑΤ αλλά είστε κι εσείς και γι' αυτό σας ζητώ να σκύψετε βαθειά πάνω απ' αυτή την υπόθεση πριν την κουκουλώσουν ο φόβος των ενόχων, ο βαθύς ύπνος του πολιτικού κόσμου, η ένοχη συνείδηση των εκπροσώπων του Τύπου και η απελπιστική αδιαφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των απλών ανθρώπων.

Όπως και στα 1967 που υπήρχε ακριβώς η ίδια κατάσταση, κανείς από όλους αυτούς -πλην των ενόχων- δεν υποψιαζόταν τι μας περιμένει. Αν και είναι γνωστό ότι κάθε εξουσία, όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο, είναι ικανή να αντιδράσει με τους πιο απίθανους τρόπους. Βοηθήστε με λοιπόν να πιάσουμε αυτή την άκρη του κουβαριού που είναι η «ανάποδη διμοιρία» των ΜΑΤ και να αρχίσουμε να το ξετυλίγουμε για να φτάσουμε στην ΑΛΗΘΕΙΑ.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ταυτότητα της διμοιρίας και να μάθουμε όλα τα ονόματα. Στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε από πού ήρθε η διαταγή να γυρίσουν ανάποδα ασπίδες και γκλομπς και να χτυπούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Ποιος τους είπε «Κάντε αυτό κι αυτό και είστε απόλυτα καλυμμένοι από πολύ ψηλά». Αν φτάσουμε ως εδώ, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα...

Σας χαιρετώ



συνέχεια από την δημοσίευση >>>   ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ - Μίκης Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com