" Οι πραγματικοί αγωνιστές ξεχωρίζουν από τη χαλύβδινη θέλησή τους να παλεύουν στη σκιά και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες χτίζοντας καθημερινά λιθαράκι-λιθαράκι το αυριανό τους παντοδύναμο Κάστρο, το Κάστρο του Λαού, που μόνο αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μάχες νικηφόρες. Σιδερένια θέληση και υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή είναι τα υλικά των γνήσιων λαϊκών αγωνιστών." Μίκης Θεοδωράκης

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ιωάννα Κολοβού : Προς ένα νέο εμφύλιο; Ας μην αφήσουμε να μας παγιδεύσουν


Προς ένα νέο εμφύλιο; Ας μην αφήσουμε να μας παγιδεύσουν

της Ιωάννας Κολοβού

Η παγίδα είναι εδώ μπροστά μας και πολλοί απο εμάς δεν την βλέπουν. Την έχουν στήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια τέλεια ενορχήστρωση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Την επαναλαμβάνουν οι πολίτες σαν ρομπότ η σαν υπνωτισμένοι υπόδουλοι της χώρας του Μεγάλου Αδελφού. Η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Στο σχολείο του γιού μου οι καθηγητές, κακοπληρωμένοι και ταλαιπωρημένοι με την αγωνία στα μάτια για ένα μέλλον ζοφερό και μια σύνταξη που την βλεπουν όλο και να απομακρύνεται, έβαλαν επιθετικά προχθες εναντίον των εργαζομένων στα λεωφορεία: Και τι φταίω εγω να πληρώνω ταξί κάθε μερα για να έρχομαι στη δουλειά μου; έλεγαν. Κι όμως όταν αύριο οι ίδιοι θα κάνουν απεργία, θα βρουν αντιμέτωπους τους γονείς που θα βλέπουν τα παιδιά τους να τριγυρνούν άσκοπα στους δρόμους...

Ω ναι, πως θα πανε στη δουλειά τους 800.000 εργαζόμενοι;ολοφύρονταν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάποιος ακροατής τόλμησε να πει σε μια δημοσιογράφο ότι
οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία δεν κάνουν απεργία για το παντεσπάνι τους. Διεκδικούν το αυτονόητο. Και η κυρία του ανταπαντησε πως οι προνομιούχοι υπαλληλοι της Βουλής αυτό έκαναν πριν λίγο καιρό, προσβάλλοντας τη νοημασυνη του ελληνικύ λαού . Διάλογος κωφών! Διάλογος χωρις διέξοδο!

Τι σχέση έχει τώρα η προνομιούχος μικρή μερίδα των υπαλλήλων της Βουλής με τους ανθρώπους του μεροκάματου; Μπαίνουν σε σύγκριση και σε αναλογία;
Αλλά είπαμε:η παγίδα είναι εκεί και καραδοκεί. Όλο και κάποιος θα πιαστεί στο δόκανο. Όλο και κάποιος θα θυμηθεί το επεισόδειο με τους υπαλλήλους της Βουλής και θα το συνδέσει μέσα του, διαστέβλωμένα.

Βασική αρχή της Σπίθας και ένα από τα τέσσερα ΑΛΦΑ (Αντίσταση, Ανυπακοή, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη) που υπερασπιζόμαστε είναι η Αλληλεγγύη.

Αλληλεγγύη προς κάθε οικονομικά εξουθενωμένο συνάνθρωπό μας, αλληλεγγύη προς τις κοινωνικές ομάδες που μάχονται για το οριακό των Συλλογικών Συμβασεων Εργασίας μεροκάματο που τους στερούν. Σε αλλες εποχές αυτές οι φράσεις θα περνούσαν σαν φτηνός λαϊκισμός, όμως εκείνες οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα είναι ώρα για ενότητα και συμπαράσταση μεταξύ μας. Ο κίνδυνος να πέσουμε στην παγίδα όπου η μια κοινωνική ομάδα, η μια συλλογικότητα να βάλλει εναντίον της άλλης είναι μεγάλος. Ο κίνδυνος για ένα νέο εμφύλιο ελλοχεύει. Σ αυτή την παγίδα προσπαθούν να μας ρίξουν. Για να μη σηκώσουμε κεφάλι. Μια παγίδα στην οποία τούτος λαός μια έφεση την έχει, μια παγίδα στην οποία πέφτει εύκολα, το διείδε κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.(Η διχόνοια που βαστάει ενα σκήπτρο η δολερή...) Όμως δεν είναι καιρός για πειράματα ούτε και για μεγάλη περισυλλογή. Ενότηα κι αγώνας, αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να αποστέλλετι προς τους γνωστούς αποδέκτες. Η Ιστορία λένε πως όταν επαναλαμβάνεται καταλήγει σε φάρσα. Στην περίπτωσή μας αν η Ιστορία θελήσει να επαναληφθεί θα καταλήξει σε αιματηρή τραγωδία.

Ιωάννα Κολοβού
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αυτούς που πρώτη φορά ασχολούντε με το ίντερνετ και δεν ξέρουν ακόμα πως να γράψουν ένα σχόλιο ή πως θα αναρτήσουν το άρθρο τους να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό.

ΓΙΑ να σχολιάσω:
Γράφω το κειμενό μου ( φροντίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Δηλαδή π.χ. δεν γράφω κάτω από ένα άρθρο με θέμα το σκοπιανό για το τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές και ποιά η θέση της Κίνησης. Αν θέλω να ρωτήσω για αυτό, πάω στις ετικέτες ,βλέπω αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν ναι τότε σχολιάζω εκεί.Αν πάλι δεν υπάρχει, τότε στέλνω την ερώτησή μου στο zimosispithas@gmail αρθογραφώντας αν θέλω και το δικό μου σκεπτικό ώστε να προβληματίσω για να ανοίξει έτσι ένας διάλογος.
Αν υπάρχει θέμα και θέλω να σχολιάσω, τότε γράφω το σχόλιό μου στο κουτάκι που είναι γιά αυτό τον σκοπό και επιλέγω εκεί που λέει:

Υποβολή σχολίου ως: επιλογή προφίλ ( το ανοίγω )
1) αν έχω GMAIL ( λογαριασμός google ) και μετά θα με πάει να δώσω τα στοιχεία μου και αφού τα δώσω θα μου επιτρέψει να υποβάλω το σχόλιό μου.

2)LiveJournal (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

3) WordPress (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

4) TypePad (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

5) AIM (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

6) open ID (για αυτούς που έχουν τέτoιο λογαριασμό )

7) Όνομα/διεύθυνση URL ( ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ) βάλε απλώς ένα όνομα και τίποτα άλλο.Πάτα συνέχεια και Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί.

8) Ανώνυμος/η ( ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ) Αν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να βάλεις το όνομά σου.
Πάτα δημοσίευση σχολίου.Μετα θα σου ανοίξει ένα παράθυρο και θα ζητήσει να πληκτρολογήσεις μια λέξη, στα αγγλικά ( επαλήθευση λεκτικού κειμένου ) Πληκτολογισέ την και Πάτα συνέχεια και το σχόλιό σου έχει δημοσιευτεί ΑΝΩΝΥΜΑ

ΑΥΤΑ
και αν χρειαστήτε βοήθεια μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο spithakentroathinas@yahoo.gr.com